Απολογισμός 1ου Συνεδρίου FFN GR

Το Ελληνικό Δίκτυο Καταγμάτων Ευθραυστότητας (Fragility Fracture Network – FFN GR) διοργάνωσε με επιτυχία το 1 ο Συνέδριο με τίτλο «Γεφυρώνοντας το κενό», το οποίο πραγματοποιήθηκε 14-16 Μαρτίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος».
Η θεματολογία του Συνεδρίου αφορούσε την πρόληψη των καταγμάτων ευθραυστότητας, την περιεγχειρητική φροντίδα, τη δικτύωση και φροντίδα στην κοινότητα αλλά και τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την κάλυψη των «συστημικών» κενών, την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής στους ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους, καθώς και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.
Το Συνέδριο παρακολούθησαν 215 συμμετέχοντες, από όλους τους σχετιζόμενους κλάδους, όπως πανεπιστημιακοί καθηγητές, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, οικονομολόγοι. Το πρόγραμμα, που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν διαρθρωμένο σε παράλληλες συνεδρίες, περιελάμβανε προφορικές παρουσιάσεις, αναρτημένες ανακοινώσεις (posters) αλλά και στρογγυλά τραπέζια και διαδραστικές συζητήσεις, που επέτρεψαν μία ιδιαίτερα γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών, τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου και τους στόχους που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο μέλλον.
Σημαντική ήταν και η συμβολή των διακεκριμένων επισκεπτών ομιλητών Hubert Blain (University of Montpellier), Collin Currey (University of Edinburgh), Paolo Falaschi (Sapienza University of Rome), Jay Magaziner (University of Maryland), Luca Pietrogrande (University of Milan) και David Marsh (University College London), οι οποίοι μοιράστηκαν την πολύτιμη εμπειρία τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της διεπιστημονικής θεώρησης και της ολιστικής προσέγγισης στην αντιμετώπιση των καταγμάτων ευθραυστότητας.
Η Επιτροπή του Συνεδρίου καθώς και το ΔΣ του FFN GR ευχαριστούν τους συμμετέχοντες αλλά και όσους κατέστησαν δυνατή την υλοποίηση του 1 ου Συνεδρίου με τη στήριξή τους και προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους στο Southern Europe FFN Regional Expert Meeting, που θα πραγματοποιηθεί 24-26 Απριλίου 2020 στην Αθήνα.