Όραμα

Η ύπαρξη ενός μητρώου καταγραφής δεδομένων των καταγμάτων ευθραυστότητας ανά την επικράτεια και η χρήση αυτών των δεδομένων για την πρόληψη αλλά και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με κατάγματα ευθραυστότητας.

Σκοπός

Ο σκοπός της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος του μητρώου καταγραφής καταγμάτων ευθραυστότητας είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία βάση δεδομένων, όπου θα καταγράφονται τα κατάγματα ευθραυστότητας με σκοπό την χρήση αυτών των δεδομένων για την χάραξη πολιτικών προς την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ως προς τους πολίτες της χώρας μας.

Σχεδιασμός

Η ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος του μητρώου καταγραφής καταγμάτων ευθραυστότητας (registry) του ελληνικού δικτύου καταγμάτων ευθραυστότητας (Ε.Δι.Κ.Ε.) (FFNGr), δημιουργήθηκε στα μέσα του 2022. Η προσπάθεια ξεκίνησε με ορισμένες συναντήσεις με διακεκριμένους και πρωτοπόρους συναδέλφους του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία στα μητρώα καταγραφής, έτσι ώστε να σχεδιαστεί με όσο τον δυνατόν πιο ολοκληρωμένο τρόπο το πρώτο ελληνικό μητρώο καταγραφής αυτών των καταγμάτων. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε σε αυτή την αρχική φάση στην καταγραφή των καταγμάτων ευθραυστότητας του ισχίου από ορθοπαιδικές κλινικές ανά την επικράτεια με την χρήση του Minimum Common Data Set, ενός διεθνώς χρησιμοποιούμενου πακέτου στοιχείων που αναπτύχθηκε και προτείνεται από την αντίστοιχη ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος του FFN Global. Αυτό το πακέτο στοιχείων αποτελεί πλέον την βάση πολλών μητρώων καταγραφής καταγμάτων ευθραυστόητας του ισχίου ανά την υφήλιο.

Αρχικά επτά ορθοπαιδικές κλινικές, από έξι νοσοκομεία από όλη την Ελλάδα εντάχθηκαν στην προσπάθεια της δημιουργίας αυτού του μητρώου. Σε κάθε κλινική δημιουργήθηκε μια τοπική ομάδα η οποία είναι υπεύθυνη για την συλλογή και την καταγραφή των στοιχείων από την αντίστοιχη κλινική. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε η καταγραφή και μέχρι το τέλος του 2023 έχουν καταγραφεί πάνω από 1000 περιστατικά.

Τον Φεβρουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξωτερική αξιολόγηση του μητρώου από διακεκριμένους συναδέλφους του εξωτερικού (Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία).

Επιστημονικές Δραστηριότητες

Στο ετήσιο συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρίας Μακεδονίας και Θράκης (ΟΤΕΜΑΘ) που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2024 στην Αλεξανδρούπολη, έγινε η πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του μητρώου καταγραφής των καταγμάτων ευθραυστότητας για τους πρώτους 16 μήνες λειτουργίας του μητρώου.

Η πρώτη έκθεση των αποτελεσμάτων έχει συγγραφεί και βρίσκεται υπό review σε διακεκριμένο διεθνές περιοδικό.

Υπεύθυνος

Ευθύμιος Ηλιόπουλος MD, MBA(HSM), PhD, CCST(T&O)

Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης